V minulém speciálu o grilování jsme se věnovali kuřecímu masu. Dnes se pro změnu soustředíme na maso vepřové. Pro mnohé je vepřové nepostradatelnou surovinou pro grilování, jiní je však považují za celkem nudnou záležitost. Abychom tento stereotyp vyvrátili, přinášíme vám pár chutných receptů.
Vnitřnosti nepatří mezi oblíbené jídlo většiny, ale při dobré přípravě se i ti největší zarputilci dají změnit na milovníky. Tak to zkuste ze začátku třeba s játry.
Grilovaná játra
Co budeme potřebovat: 500 g vepřových jater, 100 až 150 ml červeného kvalitního vína, 2 až 3 lžíce olivového oleje, 5 lžic worchestrové omáčky, 1 lžíce čerstvého nebo sušeného oregána, 150 až 200 g anglické slaniny, 1 červená cibule a 1 žlutá cibule
Postup
Játra nakrájíme na plátky, které naklepeme a opepříme. V míse smícháme červené víno s olivovým olejem, worchestrovou omáčkou a oregánem. Vznikne marináda, do které naložíme játra na zhruba 15 minut. Na gril použijeme litinovou pánev, do níž játra vložíme. Několikrát je otočíme a ve chvíli, kdy jsou měkká, přisypeme nadrobno nasekanou anglickou slaninu a přidáme cibuli. Vše dusíme do změknutí a jako přílohu nejlépe podáváme čerstvý chléb.
Grilovaná vepřová žebra
Všemi milovaná vepřová žebra jdou v letním období na zahrádkách na dračku, ne však každý si troufne i na jejich přípravu doma na vlastní zahradě. A přitom recept je tak jednoduchý, třeba i na grilu na dřevěném uhlí je to otázka několika málo minut.
Co budeme potřebovat: 1 kg vepřových žeber, 2 stroužky česneku, 1 lžíce rozmarýnu, 100 ml piva, 2 lžíce medu, barbecue omáčku (či jinou dle vaší chuti), sůl a pepř
Postup
Pro lepší přípravu si vepřová žebra nakrájíme podél kosti na menší kousky. Barbecue omáčku smícháme s pivem, česnekem, rozmarýnem a medem. Vytvoříme si tak marinádu, do které vložíme žebra na 24 hodin. Abychom dosáhli hladké marinády, můžeme si pomoci tyčovým mixérem. Před samotným grilováním maso ještě dochutíme solí a pepřem. Poté už jen griluje dozlatova.
A nakonec opět pár rad a tipů, na které bychom při grilování neměli zapomínat:
Pokud se rozhodneme grilovat vnitřnosti, měli bychom dbát na jejich čerstvost. Nejlepší variantou a zároveň i prevencí je nákup u známého řezníka, kde víme, že se nám dostane té největší kvality.
Grilujete rádi a často?A i přesto vaše dobroty nechutnají tak, jak u vašich známých? Zkontrolujte, na čem grilujete a vsaďte raději na osvědčené dřevo nebo dřevěné uhlí.