Víno a sýry: Najděte vínu toho nejlepšího parťáka

zdroj: www.sxc.hu

Máte doma v lednici skvělé víno, na které si už dlouho brousíte zuby a chcete si ho vychutnat opravdu se vším všudy? Pak ho určitě doplňte o nějaký lahodný sýr a dotáhněte svůj chuťový požitek k dokonalosti. Víno a sýry k sobě zkrátka patří – vyzkoušejte něco nového.

 

 

Když hledáte sýry k červeným vínům

S červenými víny si obecně skvěle rozumí měkké sýry s bílou plísní – hermelín, camembert, brie, coulommiers.

  • Rulandské modré vám pak bude určitě chutnat se všemi tvrdými sýry.
  • Modrý Portugal zase s pařenými a uzenými sýry.
  • Frankovka chutná výborně s čerstvými sýry typu Lučina.
  • Merlot se hodí k mozarelle.
  • Cabernet Sauvignon vám úplně jinak zachutná s tvrdými ovčími a kozími sýry.

Někdy je potřeba hledat to nejlepší spojení chutí déle, protože každému přece jen chutná něco jiného. V tomto případě se ale trpělivost vyplatí, a navíc jde o příjemné zkoušení – nemyslíte.

Bílá vína vám budou chutnat se vším

Všechna bílá vína milují sýry a my oboje dohromady v tom nejlepším spojení. Pokud máte rádi sýry s modrou plísní, vsaďte na jejich spojení s Muškátem moravským nebo Tramínem červeným. Čerstvé kozí a ovčí sýry si dejte k Sauvignonu nebo Chardonnay. Zrající sýry si rozumí s odrůdami Rulandské šedé a Ryzlinkem rýnským. Čerstvé sýry se budou skvěle vyjímat ve spojení s Veltlínským zeleným nebo Ryzlinkem vlašským. Už se vám sbíhají sliny?

Víno, sýry a ovoce

Víno a sýry k sobě ladí skvěle a jejich chuť můžete ještě více povznést, když je vhodně doplníte o sladké ovoce. Když talíř pěkně nazdobíte, užijí si tu parádu nejen vaše chuťové buňky, ale i ostatní smysly. Nejvíce je známá kombinace vína s hroznovým vínem – což je docela logické, ale pokud si chcete užít něco víc neobvyklého, lahodného a exotického zkuste dát přednost i jiným druhům ovoce.

I sezónní letní ovoce přijde vhod – k čerstvým a polotvrdým sýrům přidejte maliny, jahody nebo třešně. S kozími sýry úžasně ladí fíky, datle nebo tropické plody – mango, papája nebo kaki. Pozor si dávejte jen na ovoce s vysokou ovocnou kyselinou, které by mohlo překrýt výslednou chuť této trojkombinace.

Připravte si ten nejlepší labužnický zážitek a nebojte se kombinovat i to co se zrovna líbí a chutná vám.

 

Může vás zajímat

Nejlepší potraviny, které během podzimu dodají organismu vitamíny

Blížící se zima v mnohých z nás vyvolává představu chladu. Proto je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny a kořeněná jídla, které dodají našemu tělu teplo a chybějící energii.