Nejen v letních měsících je třeba dbát na pravidelný příjem tekutin nás i našich děti. Nápoje pro děti často lákají malé zákazníky svými barevnými obaly a pohádkovými postavičkami, ale i sladkou chutí, které děti snadno přivyknou. Kolik cukru se v nápojích pro malé ukrývá, zjišťoval dTest srovnáním obalů 27 výrobků. Není důvod pro oslavy, třetina lahviček přesahuje doporučené denní maximum nebo balancuje na jeho hranici.
Až 12 lžiček cukru ve 4dcl nápoji
Dětské nápoje představují samostatnou kategorii, ačkoliv zahrnují mnoho druhů nápojů, které jsou prodávané i dospělým. V regálech obchodů tak snadno můžeme narazit na menší balení limonád, džusů, ledových čajů, ředěných sirupů, ochucených vod a mlék. Rozdíly mezi nimi často spočívají v tom, kolik do nich výrobce přidal ovoce a zda vůbec, spojuje je většinou vysoký obsah cukru. „Nejvíce cukru dítě přijme, pokud vypije celou lahvičku nápoje Dizzy z Lidlu. Ve svém objemu 4 dcl nese bezmála 50 g cukru, což činí 12 lžiček cukru,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Nechvalné prvenství mezi nejsladšími nápoji však patřilo jinému produktu. Koncentrace cukru může být vyšší u sladkých nápojů v menším balení, které tak mohou vlastně představovat v každém loku větší cukrovou bombu než nápoje s celkově vyšším obsahem cukru. „Z našeho srovnání vyšel jako nejsladší nápoj Cappy Pulpy, jenž
ve 100 ml obsahuje 13,4 g cukru,“ konstatuje Hoffmannová a dodává: „Ve svém 0,33 l balení tedy představuje 11 lžiček cukru, což je skoro dvakrát více, než Světová zdravotnická organizace doporučuje přijmout za celý den.“
Jaká je doporučená denní dávku cukru?
Doporučená maximální denní dávka cukru podle WHO je 25 gramů, tedy zhruba 6 lžiček. Podobné hodnoty uvádí Americká kardiologická asociace, a to 6 lžiček pro dospělé ženy a 9 lžiček pro dospělé muže. Vypitím jediné lahvičky mohou děti narazit na jeden z doporučených denních stropů až u poloviny výrobků. Spotřebou těchto nápojů v průběhu dne se navyšuje energetický příjem malých spotřebitelů. Při nedostatečném výdeji energie, zejména při absenci pohybu, se cukr ukládá do tukových zásob a dětem při dlouhodobém nadměrném příjmu cukru hrozí nadváha a přidružená onemocnění. „Máme jednoznačně potvrzeno, že pití slazených nápojů přispívá k vyššímu riziku obezity, srdečního infarktu, mozkové mrtvice a cukrovky druhého typu,“ vysvětluje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.
Další problém slazených nápojů spočívá v tom, že kromě cukru obsahují přidané potravinářské kyseliny a jsou tedy nejen sladké, ale i kyselé. Dětský chrup, jenž zubnímu kazu odolává hůře než dospělý, je tak vystaven nevhodné kombinaci vlivů, které mají za následek narušování zubní skloviny a vznik kazu. „Přímo doporučit nelze ani neředěné 100% džusy zejména z citrusů. Obsahují totiž přírodní kyseliny z ovoce, které mají na chrup stejný dopad,“ varuje Hoffmannová a dodává: „Děti vůbec nepotřebují pít sladké nápoje. Nejvhodnější je malé žíznivce povzbuzovat k pití vody. Děti totiž jedí a pijí to, co jim dospělí podávají.“