Na otázku, jak upravit v kuchyni cuketu, existuje nespočetné množství receptů a rad. Do salátů jsou vhodné mladé plody, které omyjeme a nakrájíme na velmi tenké plátky nebo kostičky. Můžeme kombinovat s okurkou, rajčaty, paprikou a sýrem – balkánským či mozarellou.
Zalijeme kapkou olivového oleje nebo různými bylinkovými či jogurtovými zálivkami. Cukety můžeme grilovat, větší se dají plnit různou nádivkou včetně masa a sýru, zapékat. Aby toho nebylo málo, výborné jsou z cuket polévky, omáčky, pomazánky či dokonce buchty. Dají se nakládat ve sladkokyselém nálevu jako okurky nebo falešné rybí karbenátky. Recepty a tipy na použití by vydalo snad na knížku.
Předkládám vám dva recepty, které se v mé domácnosti velmi osvědčily.
Grilovaná cuketa
Co budeme potřebovat:
1 cuketu, olivový olej, sůl, bylinky, česnek.
Příprava
Omytou cuketu nakrájíme na cca 1 cm silné kolečka či plátky a z obou stran potřeme směsí z olivového oleje, soli, bylinek a česneku. Necháme asi 15 min. uležet a pak grilujeme z každé strany cca 5-10 min. Chutná skvěle jako příloha ke grilovanému masu nebo samostatně.
Tip: při grilování z druhé strany můžeme dle chuti posypat strouhanou Nivou či jiným druhem sýru.
Bramboráky z cukety
Co budeme potřebovat:
1 cuketu, 2 vejce, necelou lžičku soli, koření na bramboráky, 2 cibule, 20 dkg tvrdého sýru, hladkou mouku, 2 lžíce strouhanky
Příprava
Oloupanou cuketu nastrouháme a přidáme sůl. Necháme asi 20 min. odpočinout a vymačkáme z ní vodu. Přidáme 2 nadrobno nakrájené cibule, nastrouhaný tvrdý sýr, koření na bramboráky (přiměřeně), hladkou mouku, strouhanku. Vytvoříme směs, kterou na rozpáleném oleji z obou stran smažíme. Podáváme se zeleninovým salátem.
Tip: jako velmi osvěžující příloha je na kostičky nakrájený vodní meloun.