Nařezat, rozštípat, vyrovnat do hranice. Příprava palivového dříví na zimu se dá díky své náročnosti přirovnat k vrcholovému sportovnímu výkonu. Pro někoho je to příjemný způsob relaxace, pro jiného nutné zlo. Než se do ní pustíte, je dobré vědět, jakým dřevem topit a kolik ho budete potřebovat nebo jak ho správně uskladnit. Důležité je i správné vybavení, aby Vám práce šla dobře od ruky.
Kolik dřeva bude třeba?
Palivové dřevo je jedním z nejlevnějších zdrojů tepla. Zároveň je šetrné k životnímu prostředí, protože hořením vzniká jen minimální odpad, který lze navíc použít jako hnojivo. U výběru vhodného palivového dřeva na topení se řídíme většinou jeho tvrdostí. Tato vlastnost dřeva ovlivňuje způsob hoření, množství a zásobu dřeva na topnou sezónu a projeví se i při jeho zpracování.
Rozlišujeme tvrdé a měkké dřevo. Tvrdé dřevo jako dub, buk, jasan, habr nebo dřevo z ovocných stromů nabízí vyšší výhřevnost. Hoří pomaleji a tvoří dostatek žhavých uhlíků, které zaručí teplo po dlouhé hodiny. Měkké dřevo ze stromů osika, lípa, kaštan, topol, vrba naopak hoří rychleji a je levnější variantou v topné sezóně. Proto je vhodné i na rozdělávání ohně a přípravu třísek. Smrk nebo borovice mají také měkké dřevo, ale obsahují velké množství pryskyřic, díky kterému sice dobře chytnou, ale tvoří větší množství sazí zanášejících komín. Vůbec se nedoporučuje používat k topení chemicky ošetřené dřevo. Kvůli zplodinám zanáší kamna a při jeho spalování unikají do ovzduší toxické látky.
Tvrdost, jak již bylo řečeno, ovlivní i spotřebu palivového dřeva. Měkkého dřeva se spotřebuje až dvakrát tolik. V zásobách na topnou sezónu by ale nemělo měkké dřevo chybět, jednoduché doporučení je 1 díl měkkého dřeva na 3 díly tvrdého. Jak velkou zásobu dřeva je tedy potřeba si na zimu udělat? Pro přitápění je to kolem 5–10 prostorovými metry (PRM). V případě, že dřevem vytápíte celý dům a ještě ohříváte vodu může se zásoba vyšplhat až na 30 PRM.
Řežu, štípu polena
Důležité také je, aby dřevo na topení bylo správně vyschlé. S rozštípáním polen proto není dobré otálet. Pro zpracování se lépe hodí čerstvé dřevo z poražených stromů, které poté i lépe vysychá. Podle toho štípané dřevo také skladujeme. Ideální je naštípané dřevo skladovat v dřevníku pod střechou. Ale vzhledem k prostorovým nárokům úplně postačí úhledná hranice na vzdušném a dobře přístupném místě chráněná plachtou. Rozštípaná polínka také můžete vyrovnat v přístřešku nebo na zápraží k návětrné stěně domu. Tím vytvoříte i další tepelnou ochranu domu. Praktické je mít i menší skladovací místo přímo u kamen nebo krbu a pěkně po ruce na přikládání.
Správný nástroj dělá mistra, ale nezapomínejte na bezpečnost
Než vás v zimě zahřeje příjemné teplo z krbu nebo kamen, možná se trochu zapotíte. Se správným nářadím může být i tato náročná práce mnohem pohodlnější. Na zpracování dřevěných polen na požadovanou délku využijete motorovou pilu. Na štípání polen se zase nejlépe hodí sekyrka, která je lehká a dobře padne do ruky. V sortimentu značky Husqvarna můžete vybírat z kvalitních a výkonných nástrojů s využitím pro hobby i profesionální dřevorubce. V průběhu práce s nimi je však stále důležité udržovat pozornost a dodržovat základní bezpečnostní pravidla. Úrazu je vždy lepší předcházet a pro větší bezpečnost práce využívat i další ochranné prostředky jako brýle, rukavice nebo chrániče sluchu.
Tomáš Nevečeřal, produktový specialista značky Husqvarna, zdůrazňuje: „Při manipulaci s pilou platí pravidla, která je důležité respektovat: správný postoj a držení pily, bezpečná vzdálenost, ale také pohyb s pilou a startování. Pilu startujte vždy na zemi. Při řezání stůjte s rozkročenýma nohama, pro dosažení lepší rovnováhy byste měli mít levou nohu mírně před svou pravou nohou. Řetěz se v žádném případě nesmí otáčet, když pilu přenášíte na jiné místo. V ten moment vždy aktivujte řetězovou brzdu nebo vypněte motor.“