Přichází doba, kdy je třeba sklidit poslední zeleninu a připravit záhony na zimní odpočinek.
Poslední sklizeň
- Pokud jsme ještě nesklidili kořenovou zeleninu, je nejvyšší čas tak učinit.
- Ve sklenících sklízíme pozdní květák a salát.
- Do pařeniště založíme pekingské zelí, hlávkový salát a kedluben. V mrazech pařeniště chráníme, v teplejších dnech naopak vyvětráme.
- Před příchodem mrazů sklidíme kořeny čekanky. Rostliny vykopeme, odřízneme z nich listy asi dva centimetry nad vegetačním vrcholem, který nesmíme poškodit. Kořeny uložíme k uskladnění do sklepa nebo v hlubokém pařeništi v minimální hloubce 30 cm pod zemí, následně je zasypeme zeminou.
Ošetření zeleniny
- Vyjednotíme sazenice zimního salátu ze srpnového výsevu.
- Trsy pažitky, kterou jsme vyryli v říjnu a uschovali, očistíme od suché nati a vysadíme do květníku na zimní zrychlení.
- Zeleninu, kterou necháváme na záhonech přezimovat, chráníme před silnějšími mrazy netkanou textilií.
- Záhony s černým kořenem a kořenovou petrželí chráníme chvojím.