Léto už je dle kalendáře v plném proudu, a tak jsme pro Vás připravili pár letních receptů. Dnes budou v hlavní roli těstoviny a na konci se i dozvíte pár dobrých rad, jak mít ty nejlepší, kterým nikdo neodolá.
Těstoviny s jablky a avokádem
Co budeme potřebovat:
300 g těstovin penne, 2 velká jablka, 2 zralá avokáda, 2,5 dl řeckého bílého jogurtu (případně použijte hustý bílý jogurt), hrst rukoly, 4 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, l lžíce balzamikového octa, mletý pepř, sůl
Příprava:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, slijeme je, propláchneme ledovou vodou a necháme odkapat. Poté omyjeme jablka, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na kostky. Avokáda rozpůlíme, vyjmeme z nich pecku a vyloupneme dužinu, a také ji nakrájíme na kostky a spolu s jablkem vše pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly. Jogurt osolíme, opepříme, přidáme balzamikový ocet a olivový olej a dobře promícháme. Pak už jen těstoviny nasypeme do mísy, přidáme kostičky avokáda a jablek a vše smícháme s připraveným jogurtovým dresinkem. Při podávání salát ozdobíme rukolou.
Motýlkový salát
Co budeme potřebovat:
400 g těstovin farfalle, 200 g malých kuliček mozarelly, 120 g cherry rajčátek, 120 g černých a zelených oliv bez pecek, 6 lžic olivového oleje, 1 lžíce červeného vinného octa, 16 lístků bazalky, hrst salátu polníčku, mletý pepř, sůl
Příprava:
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, slijeme je, propláchneme ledovou vodou a necháme odkapat. Poté si omyjeme cherry rajčátka a spolu s mozarellou a olivami je překrájíme na půlky. V misce si pak smícháme olivový olej, ocet, sůl a pepř. Těstoviny nasypeme do mísy, přidáme nakrájená rajčátka, mozarellu, olivy, omyté listy polníčku a připravenou zálivku. Vše lehce promícháme a můžeme podávat.
Tip:
Těstoviny vařte al dente, což znamená tvrdší na skus. Je totiž vědecky dokázáno, že takto uvařené jsou mnohem lépe stravitelné než ty, které jsou uvařené doměkka.
Těstoviny si nemusíte vždy jen kupovat. Na domácí budete potřebovat 100 g hrubé mouky, kterou nasypete na vál, rozklepnete 1 vejce a vše začněte vidličkou šlehat. Když se těsto začne lepit na vidličku, zpracujte ho rukama, vyválejte na tenké pláty a nakrájejte na tvary podle Vaší libosti. Sůl do těsta není potřeba, při vaření jen o něco více osolíte vodu.