Jak chutná polská kuchyně?

Při „Toulkách mezinárodní kuchyní“ jsme procestovali několik států Evropy. Ale co vaří u našich severních sousedů – v Polsku, to zatím nevíme. Tak dnes nahlédneme pod jejich pokličku.  Jelikož bydlím na samé hranici s touto republikou, často tam jezdím pro potraviny a oblečení, které jsou podstatně levnější. Jejich jazyk se velmi podobá českému  a tudíž jazyková bariéra je velmi malá.

Historicky jsou v jejich kuchyni zakořeněny stopy kuchyně židovské, české i ruské.  Tuto pestrost dodnes vidíme na polských stolech.

V případě, že chcete ochutnat tradiční polskou kuchyni, je nutné, abyste na chvíli přestali počítat kalorie. Pokrmy jsou totiž velmi vydatné a obsahují často hodně masa.

Nejpoužívanějšími surovinami jsou kysané zelí, houby, červená řepa, okurky, švestky, kedlubny, kysaná smetana, jejich vynikající chléb, různé párky, klobásky, varianty polského salámu a maso všeho druhu včetně skopového, rybího a oblíbené zvěřiny. Velmi důležitou roli hrají používané bylinky a koření, jako jsou kopr, kmín, majoránka, pepř nebo petržel.

Oblíbeným předkrmem před hlavním jídlem je smalec –  opékaná slanina s cibulí, majoránkou a případně se švestkami či jablkem, která se podává na chlebu, a přikusují se k ní kyselé okurky.

Polévky jsou syté a hutné – ať už se jedná o barszcz czerwony- osvěžující polévka z červené řepy, podávána se zeleninou a kysanou smetanou nebo čistá s noky. Velmi známý je  żurek -kyselá polévka s bramborami, párkem nebo vejcem, někdy se podává ve vydlabaném bochníku chleba, kyselice – vývar z husího masa s kysaným zelím.

Některé recepty však mohou překvapit neobvyklými kombinacemi – například slanina nadívaná švestkami, šunka s borůvkami, kapr s rozinkami, losos v koprové omáčce, sekaná v rajské omáčce.

Za národní jídlo je považován pikantní masitý pokrm bigos, ke specialitám patří pieczorny schab (pečené vepřové se sušenými švestkami), kotlet schabowy (ve strouhance obalený vepřový kotlet podávaný s houbami a bramborami), golabki (zelné závitky plněné masem), pierogi (malé bílé knedlíčky plněné zelím s houbami nebo sýrem s bramborami a osmahnutou cibulí, ale i ovocem). Zajímavou přílohou jsou kopytka (noky z bramborového těsta ve tvaru kopýtek), která se podle jídla podávají buď se smetanou, nebo se škvarky.

Za ochutnání jistě stojí nejslavnější polský sýr – oscypek neboli uzený oštěpek vyrobený z ovčího mléka.

Populární jsou v Polsku i moučníky (koláče, buchty, dorty). Jsou velmi sladké, vysoce kalorické a stávají se neodmyslitelnou součástí většiny obědů. Polské pierogy – pirohy jsou sladké i slané s různými náplněmi (zelí, sýr, houby, ovoce, jablka, borůvky). Nejchutnější je tenký koláč s oříšky a ovocem zvaný mazurki.

Poláci už dnes mají docela slušná piva (specialitou je pivo s medem a kořením), sytá jídla je ovšem nutné zapít kalíškem vodky.

Další známá jídla:

Polévky

Chłodnik litewski – bílá polévka z červené řepy, podává se studená s vejcem natvrdo, původně pochází z Litvy.

Krupnik – polévka s ječnými kroupami s trochou zeleniny a uzeného masa.
Zupa ogórkowa– polévka z kyselých okurek.
Rosół z kurczaka – vývar z pečeného kuřecího masa s nudlemi.

Předkrm

Śledzie w śmietanie – slaneček v kysané smetaně, obvykle s cibulí.

Hlavní chody

Polędwiczki wołowe – hovězí svíčková, často s houbovou omáčkou.

Golonka w piwie – tučné, ale velmi chutné vepřové koleno, někdy podlévané pivem, vždy se podává s křenem.
Karkówka – jemná vepřová svíčková, pečená nebo grilovaná.
Kiełbasa – klobása, která výborně chutná na čerstvém vzduchu s nakládanými okurkami a v kombinaci s pivem nebo vodkou; obzvláště doporučujeme zkusit bílé klobásky.
Żeberka w miodzie – smažená vepřová žebra s medem.

Kaczka z jabłkami – pečená kachna s jablky.

Přílohy

Frytki – hranolky.
Kluski śląskie –  “Slezské knedlíky”, které se připravují z vařených brambor.
Placki ziemniaczane – bramboráky, placky ze syrových brambor smažené na oleji.

Dezerty

Galaretka – velmi sladké ovocné želé, podává se se smetanou nebo ovocem.
Sernik – výtečná buchta s bílým sýrem.
Szarlotka – buchta s jablky, někdy se podává se šlehačkou.

Obwarzanek  –  pečivo ve tvaru kroužku o průměru asi 15-20 cm, které je posypáno hrubou solí, mákem či sezamem.

Dobrou chuť, chcete-li polsky tak smacznego.

 

Může vás zajímat

Nejlepší potraviny, které během podzimu dodají organismu vitamíny

Blížící se zima v mnohých z nás vyvolává představu chladu. Proto je vhodné zařadit do jídelníčku potraviny a kořeněná jídla, které dodají našemu tělu teplo a chybějící energii.