Jistě jste již zaslechli, že nejlépe se hubneme konzumací zeleniny, která nás nejen zasytí, ale je také plná vitamínů. Například ve Francii je obvyklé, že se maso konzumuje pouze se zeleninou, bez dalších příloh. To je také důvod proč jsou Francouzi vitální, štíhlí a zdraví.
Ne každý druh zeleniny je však pro hubnutí vhodný. Ideální je zelenina s vyšším obsahem vlákniny, která zpomaluje trávení a zasytí nás po delší dobu. Snad všechny existující diety pro ženy alespoň částečně konzumací zeleniny zahrnují. Jíst ji však nemusíme jen při dietě, ale také při očistě organismu.
Která zelenina je vhodná pro hubnutí?
Luštěniny a zelené lusky
Luštěniny obecně jsou známé pro svůj vysoký podíl vlákniny, bohužel na ně v našem jídelníčku často zapomínáme. Je to však škoda, protože se dají připravit na mnoho způsobů. Výborné pro hubnutí jsou luštěninové saláty.
Zelené lusky jsou výbornou přílohou k masům. Bude-li naše dieta založena čistě na zelenině, můžeme si lusky připravit jako rychlou večeři. Na páře jsou hotové za 15 minut.
Špenát
Mezi zdravé potraviny na hubnutí neodmyslitelně patří Špenát. Můžeme ho jíst syrový, který se výborně hodí do salátů nebo vařený. Špenát obsahuje mnoho vlákniny, draslíku a karotenu.
Cuketa
Cuketa je nízkokalorickou potravinou s velkým obsahem důležitých prvků. Cuketa zároveň pročišťuje organismus a pomáhá k jeho detoxikaci. Je to díky draslíku, který usnadňuje vylučování nadbytečné vody z těla. Podporuje činnost ledvin a je vhodná pro osoby s cukrovkou, nadváhou a s otoky končetin. Vláknina zase podporuje očistu zažívacího traktu. Díky vitamínu A je střevní sliznice odolná zánětům a infekcím.
Ředkvičky, kedlubny, růžičková kapusta
Všechny zmíněné druhy zeleniny obsahují vysoký podíl vlákny vitamínů A, C a K. Navíc ještě obsahují kyselinu listovou, beta-karoten, hořčík a vápník. Ředkvičky nebo kedlubny poslouží k chutné svačině, po které určitě nepřibereme.
Trpíme-li nadváhou, pak díky pravidelné konzumaci zeleniny se nám snadno podaří snížit často vysoké hodnoty indexu tělesné hmotnosti a co nevidět bude naše tělo opět v kondici.
Jak zeleninu pěstovat?
Cuketa
Je na pěstování velmi nenáročná. V případě, že cukety budou mít půdu s bohatými živinami, dostatek místa a zálivky, slunné stanoviště, tak můžeme z jedné rostliny sklidit i mnoho kilogramů. Úrodu sbíráme většinou koncem června až začátkem července. Nenechávejme cukety přerůst, chutnější jsou malé cuketky. Konzumovat se však dají i ty velké, jen jsou náročnější na čištění. Cukety můžeme závislosti na počasí pěstovat po celé léto. Pěstování se vyplatí také z finančního hlediska, protože 3 – 4 rostlinky postačí pro spotřebu jedné rodiny.
Fazolky
Fazolky vyséváme přibližně od poloviny května na slunné místo s lehčí půdou, která má dostatek vlhkosti. Pokud je suché léto, dopřejeme fazolkám pořádnou zálivku. Zelené lusky sklízíme na přelomu června a července.
Špenát
Špenátu existuje několik druhů, které se liší také dobou výsevu. Nejoblíbenější jarní špenát vyséváme v březnu až dubnu na živiny bohatou půdu. Na pěstování dobře nepůsobí teplá a slunná místa, je to spíše chladnomilná rostlina. Špenát sklízíme za 45 – 65 dní.
Ředkvičky
Ředkvičky můžeme sázet na jaře i na podzim. V jarní výsadbě vyséváme ředkvičky na slunná místa. Úrodu sklízíme 3 – 6 týdnu o výsevu.