Léto je v plném proudu, mnoho z vás jistě pravidelně griluje a proto je vhodná doba přinést seriál o grilování. V grilovacím speciálu se zaměříme nejen na recepty z masa, ale také nezapomeneme na pochoutky ze zeleniny a ovoce.
Dnes si připravíme tolik oblíbené kuřecí maso.
Citronové kuře
Co budeme potřebovat: 1,5 dcl citronové šťávy, 1 dcl ovocného octu, 1 dcl rostlinného oleje, 1 polévková lžíce sojové omáčky, 2 čajové lžičky cukru, 1 čajová lžička soli, 1 čajová lžička papriky, 1 čajová lžička chilli, ½ čajové lžičky česnekové soli, ½ čajové lžičky pepře, 1 střední cibule, 1 kuře
Postup
Smícháme citronovou šťávu, ovocný ocet, rostlinný olej, sojovou omáčku, cukr, sůl, papriku, chilli, česnekovou sůl, pepř a sůl. ¼ směsi si odložíme a zbytek vlijeme do igelitového sáčku, kam přidáme i kuře, které rozporcujeme dle libosti. Sáček zavřeme a necháme ho vychladit alespoň 8 hodin. Poté kuře vyjmeme a grilujeme, příležitostně ho potíráme odloženou marinádou.
Tortila s kuřecím masem
Máte-li rádi tortily a nevíte už, čím byste jí naplnili? Pak vyzkoušejte tortilu na grilu.
Co budeme potřebovat: 4 porce kuřecího masa, 1 cuketa, 150 g kukuřice, 1 červená kapie, 20 g strouhaného sýra, 4 tortily, olej, sůl a pepř
Postup
Maso si necháme na větší kusy. Potřeme ho olejem, osolíme, opepříme a ogrilujeme po obou stranách. Odložíme ho a na gril použijeme speciální litinovou grilovací pánev, na které na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cuketu a kukuřici. Mezitím si nakrájíme na menší kousky ogrilované kuřecí maso a poté ho přidáme k zelenině. Vše důkladně promícháme. Celou směs si rozdělíme na čtyři části a dáme ji do středu tortily. Po zabalení necháme tortilu ještě chvíli na grilu, aby se prohřála, a pak už podáváme našim strávníkům.
A nakonec připomínáme pár rad, jak dosáhnout toho, aby i vaše kuře bylo dokonalé:
Rozhodnete-li se grilovat celé kuře, určitě ho během grilování na několika místech propíchněte, unikne tak přebytečný tuk a jídlo bude zdravější.
Také toužíte po křupavé kůrčičce? Získáte jí tím, že maso potřete omáčkou z medu, kečupu a sójovky.