Grilovaná zelenina, to bude hlavním tématem dnešního článku. Podíváme se nejen na tradiční zeleninu v podobě papriky, ale posvítíme si i na ty netradiční, které byste na grilu jen těžko hledali.
Grilované papriky
Co budeme potřebovat: 2 zelené a 2 žluté papriky, 2 lžičky oleje, 30 g vlašských ořechů, 50 g sušených brusinek
Na zálivku: 1 stroužek česneku, 1 citron, 6 snítek máty, 1 svazek rozmarýnu, 1 lžíce bílého vinného octa, sůl, pepř, 4 lžíce olivového oleje
Postup
Papriky důkladně umyjeme a rozčtvrtíme. Následně je potřeme olejem a grilujeme 3 minuty. S octem smícháme citronovou šťávu, sůl, pepř a citronovou kůru. Česnek vylisujeme a přidáme do směsi. Pak už jen vmícháme olivový olej, mátu a rozmarýn. Zálivku dobře promícháme a na ogrilované papriky přelijeme. Nakonec vše posypeme nasekanými ořechy a brusinkami.
Žampionový burger
Co budeme potřebovat: 4 velké žampiony, sůl, pepř, 1 červená paprika, 1 žlutá paprika, 4 lžičky pesta, 4 hamburgerové housky, 4 lžíce tatarské omáčky, 150 g rukoly, 1 velké rajče, kečup
Postup
Žampiony osolíme, opepříme a grilujeme 15 minut z obou stran. Poté na grilu orestujeme papriky a ochutíme je pestem. Dále si připravíme housky, které necháme rozpéct na grilu po dobu 3 minut, a rozkrojíme. Jednu půlku potřeme tatarskou omáčkou, přidáme na ní rukolu, rajče, žampion, papriku. Kdo by chtěl může ještě přidat kečup. Vše přiklopíme druhou půlkou housky.
Grilovaná cuketa
Co budeme potřebovat: 1 cuketu, olivový olej, sůl, bylinky, česnek
Postup
Umytou cuketu nakrájíme na 1 cm silné plátky a z obou stran potřeme směsí z olivového oleje, soli, bylinek a česneku. Necháme 15 minut uležet a pak grilujeme z každé strany okolo 5 až 10 minut. Chutná skvěle jako příloha ke grilovanému masu nebo samostatně.
Tip: Při grilování z druhé strany můžeme dle chuti posypat strouhanou Nivou či jiným druhem sýru.
Doufáme, že se grilovaná zelenina již pro toto léto stane nepostradatelnou součástí letních grilování. Vždyť právě ona dokáže receptům často dodat tu správnou chuť a originalitu.