V současné době vrcholí sezóna podzimní odrůdy květáku. Smažený květák nebo květáková polévka jsou klasickými recepty přípravy této zdravé a lahodné zeleniny. Ale variant přípravy existuje celá řada, tak proč se nenaučit něčemu novému.
Zapečený květák s těstovinami
Co budeme potřebovat:
500 g květáku, 150 g zelených těstovin, 3 lžíce másla, 5 lžiček hladké mouky, 1 vejce, 1 smetanu na vaření, 2 lžíce strouhaného parmezánu, sůl, mletý černý pepř, vegetu, sójovou omáčku, olej
Příprava:
Květák rozdělený na růžičky povaříme v osolené vodě do poloměkka. Těstoviny také uvaříme, scedíme, pokapeme olejem a zatím necháme odstát. Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme hladkou mouku, kterou opražíme. Za stálého míchaní přidáváme smetanu. Polohustou omáčku odstavíme z plotýnky a podle chuti osolíme a opepříme, dochutíme vegetou a sójovou omáčkou. Přidáme rozšlehané vejce, nastrouhaný parmezán a ještě promícháme. Na dno zapékací mísy dáme polovinu uvařených těstovin a polovinu uvařeného květáku. Přelijeme polovičním množstvím omáčky. Poté znova poklademe těstoviny, květák a přelijeme zbytkem omáčky. Jídlo zapečeme ve vyhřáté troubě.
Květákové karbanátky
Co budeme potřebovat:
600 g květáku, 1 vejce, 70 g strouhaného eidamu, 2 – 3 párky, sůl, mletý černý pepř, snítko bazalky, hrubou mouku, strouhanku, olej
Příprava:
Květák uvaříme, scedíme a po vychladnutí nastrouháme. Do nastrouhaného květáku přidáme vejce, nadrobno nakrájené párky a strouhaný sýr. Vše osolíme, opepříme a přidáme bazalku. Do směsi přidáme hrubou mouku, abychom mohli dobře tvarovat karbenátky. Poté je obalíme ve strouhance a osmažíme na oleji.