Citronela je exotická bylinka, která svým vzhledem připomíná trávu. Ovšem chutí a vůní se významně podobá citronu. Rostlina je hojně využívána v kulinářství. Výborně se hodí do asijských, thajských, vietnamských a indonéských pokrmů. Chuť citronely dobře vyniká u ryb, plodů moře a kuřete.
Bylinka se obvykle kombinuje s česnekem, koriandrem, šalotkou či paprikou. Na přípravu jídel s citronelou si musíme dát pozor. Na rozdíl od bazalky se stonky citronely vaří společně s pokrmem, tím mu předají svou citronovou chuť. Před konzumací jídla stonky citronely vyjmeme. Jsou moc tuhé a v jídle by nás nepotěšily.
Citronová tráva není jen na vaření. Připravit z ní můžeme lahodný čaj, který blahodárně působí proti nachlazení, příznivě ovlivňuje zažívání a uklidňuje nervovou soustavu.
Citronela je často využívanou bylinkou v kosmetickém průmyslu. Své uplatnění najde také v podobě vonných tyčinek, které dobře odpuzují hmyz.
Jak jsem v úvodu zmínil, citronová tráva je exotickou bylinkou. U nás proto neroste. Pro své pěstování potřebuje teplé a vlhké klima. Citronelu však bez problému seženeme u asijských prodejců a v dobře zásobených supermarketech.