Říká se, že všechno se přejí, jenom chléb nikdy. Naše chuťové pohárky jásají nad čerstvým krajícem chleba s máslem a například s plátky rajčat nebo se sýrem. Z dětství si určitě vzpomenete na chléb namazaný ztuhlým uškvařeným špekem s cibulí. Na koupališti se kdysi prodával krajíc chleba s hořčicí za 1 Kč. Jaká to byla lahůdka.
Chlebem by se nemělo plýtvat. Dá se zužitkovat a pochutnat si na něm, i když není zrovna nejčerstvější. Mám pro Vás dva recepty.
Chlebové bramboráčky
Co budeme potřebovat:
6 krajíců starého chleba, 1 vajíčko, 1 cibuli, uzeninu (párek nebo pár plátků salámu), koření na bramborák popř. česnek, hladká mouka, vodu, olej na smažení
Příprava:
Do mísy s vodou namočíme chleba i s kůrkou. Pak vodu vymačkáme, přidáme vajíčko, koření na bramborák, nakrájenou cibuli a uzeninu. Zahustíme trochou hladké mouky. Vytvoříme malé placičky a smažíme na rozpáleném oleji do zlatova.
Tip: chutnají teplé i studené s jakýmkoliv zeleninovým salátem
Pizza z chleba
Co budeme potřebovat:
3 krajíce chleba, 2 vajíčka, 2 rajčata, 1 cibuli, pár plátků anglické slaniny, kousek uzeniny či salámu, papriku, plátkový sýr a dle chuti olivy (feferonky, beraní rohy)
Příprava:
Chléb obalíme v rozšlehaném vajíčku a dáme na pánev. Klademe anglickou slaninu, na kolečka nakrájenou cibuli a rajčata, uzeninu, olivy a kousky plátkového sýru. Z boku chleba nakapeme trošku oleje a pánev přikryjeme pokličkou. Pomalu dusíme asi 5 minut.
Tip: výborně poslouží jako pořádná snídaně