Zanedlouho jaro zaklepe na dveře a opět nastane čas venkovního grilování a zahradních oslav. Právě nyní je nejvyšší čas začít přemýšlet, co vám ve výbavě pro zahradní párty chybí.
Žádná zahradní párty se neobejde bez kvalitního grilu, na kterém nesmí chybět steaky, žebírka, grilovaná zelenina a další pochutiny, které zpříjemní posezení s přáteli. Inspiraci na grilovací recepty naleznete v našem speciálu o grilování.
Aby však propojení chutí bylo dokonalé, nesmí u grilování chybět vychlazené točené pivo.
Bohužel ne každý má za rohem hospůdku, aby si pro zlatavý mok mohl zaběhnout se džbánkem. Proto mnoho lidí volí lahvové pivo, které již nemá ten správný říz. Naštěstí se pro uhašení žízně nabízí výhodná alternativa, kterou je domácí výčepní zařízení.
Pivo jako křen s domácím výčepem
S domácím výčepem své hosty čepovaným pivem jednoznačně okouzlíte. Jen si to představte, zlatavá barva, hustá bílá pěna a příjemně nahořklá chuť. Neodmyslitelná asociace letního grilování.
Na každou rodinnou akci navíc můžete mít jiný druh piva. Díky velkému rozmachu minipivovarů se tak nabízí nepřeberné množství pivních druhů, které potěší mnoho milovníků piva.
Navíc již dávno neplatí tvrzení, že mobilní pivní chlazení je příliš drahé. Ceny postupně klesly a dnes můžete domácí výčep pořídit od necelých sedmi tisíc. Což je velmi zajímavá cena při zohlednění například půjčeného výčepu, kdy za jeden den pronájmu zaplatíte 250 – 500 Kč.
Do pomyslných úspor je nutné zohlednit také cenu točeného piva, která může být už od 10 Kč na půllitru.
Výběr pivního chlazení
Při výběru pivního výčepu se nabízí dvě možnosti chlazení – kontaktní a vodní.
Kontaktní chlazení je vhodné pro zahradní oslavy a rodinné akce. Kontaktní chlazení je lehké, snadno přemístitelné a po naražení sudu můžete prakticky ihned začít čepovat.
K chlazení piva dochází prostřednictvím suchého thermo bloku, přes který vede výčepní potrubí. Výčepní zařízení s kontaktním chlazením je vybaveno jednou nebo dvěma pípami. Tlakování sudu je zajištěno buď již integrovaným kompresorem, nebo prostřednictvím přídavných zařízení, kterým může být potravinářský CO2, či N2.
Vedle toho vodní chlazení představuje profesionální řešení pro restaurační zařízení a kulturní akce s velkým počtem návštěvníků. Oproti kontaktnímu chlazení je vodní chlazení větší a méně mobilní.
Předním dodavatelem kvalitních výčepních zařízení značky Lindr je společnost Bahnik.cz. Na jejich stránkách naleznete velké množství domácích i profesionálních výčepů za bezkonkurenční ceny.
Rozdílné narážecí hlavice
Při pořizování domácího výčepu myslete také na narážecí hlavice. České pivovary používají tři rozdílné narážecí hlavice, které jsou bajonetové, ploché a kombinované.
Nejpoužívanější jsou právě bajonetové a ploché narážeče. Proto je výhodné mít oba tyto typy. Přehled jednotlivých pivovarů a jejich narážečů naleznete zde.
Nezapomínejte na výkon
Důležitým atributem je také chladící výkon. Budete-li mít více hostů, může se stát, že chlazení na pivo nebude v dostatečné míře stíhat váš oblíbený zlatavý mok vychladit. Pro běžné posezení s přáteli vám bohatě postačí standardní domácí výčep s chladícím výkonem 15 – 20 l/h, který zvládne vychladit 30 až 40 piv za hodinu.